نظرخواهی از کودکان موجب پرورش خلاقیت در آنها میشود
یک روانشناس بالینی مطرح کرد
نظرخواهی از کودکان موجب پرورش خلاقیت در آنها میشود
یک روانشناس بالینی گفت: نظرخواهی از کودکان موجب افزایش اعتماد به نفس و پرورش خلاقیت در آنها میشود اما نظرخواهی به معنای چَشم گفتن نیست.
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس، دلبر نیروشک در همایش سلامت اخلاقی و رفتاری کودک و نوجوان و در پنل ارتباط مؤثر والدین و فرزندان، اظهار داشت: کودکان سرمایههای اجتماعی والدین هستند متأسفانه یکی از مشکلاتی که در زمینه ارتباط مؤثر والدین و فرزندان مطرح است عدم حل مشکلات در زمان خود است ما در خانواده کمتر با یکدیگر صحبت میکنیم.
وی افزود: یکی از موضوعاتی که در تمام مقالات به آن رسیدیم، تعارض زناشویی و سلامت خانواده است گاهی چیزی برای من خوب است اما برای همسرم خوب نیست بنابراین باید جهت داشتن ارتباط مؤثر از نقطهنظرات یکدیگر باخبر شویم.
دبیر علمی همایش سلامت اخلاقی و رفتاری کودک و نوجوان گفت: هر چند گفته میشود در پرورش خلاقیت برخورداری از برخی امکانات لازم است اما منظور از امکانات این نیست که خانه آن چنانی و وسایل لوکس داشته باشیم بلکه در پرورش خلاقیت حداقلها مهم است خلاقیت ایدهپردازی است و ارتباط مؤثر والدین با یکدیگر میتواند با ایجاد فضای امن خانه در پرورش خلاقیت فرزندان مؤثر باشد.
این متخصص حوزه بهداشت روان ادامه داد: نظرخواهی از کودکان موجب افزایش اعتماد به نفس و پرورش خلاقیت در آنها میشود اما نظرخواهی به معنای چشم گفتن نیست آنچه در این میان اهمیت دارد داشتن زبان مشترک است که توسط آن میتوانیم به نقاط مشترک دست یابیم.
این روانشناس بالینی با اذعان نسبت به رفتار برخی والدین برای تأمین تمام خواستههای فرزندان اظهار داشت: متأسفانه برخی والدین راههای مراقبت از چیزهایی که در اختیار فرزند خود قرار دادهاند را به او نمیآموزند و این شیوه فرزندپروری در نهایت موجب میشود تا کودک تنبل بار آمده و احتمالاً آنچه والدین در اختیار او قرار دادهاند را در آینده از دست بدهد.
وی افزود: یکی از نکات تربیتی این است که فرزندان خود را با سختیها مواجه کنیم هر چند این سختیها باید با یادگیری همراه باشد.
دبیر علمی همایش سلامت اخلاقی و رفتاری کودک و نوجوان با تأکید بر لزوم صحبت کردن با کودک در تمام موقعیتها گفت: اگر قرار است چیزی را به کودک آموزش دهیم باید با او حرف بزنیم برخی والدین میگویند همین که به فرزندم نگاه میکنم او میداند منظورم چیست در حالی که ما باید مدام با فرزندان خود صحبت کرده و یادگیری را از این طریق دنبال کنیم.
محمود امیدی روانشناس بالینی کودک و نوجوان نیز در این پنل با بیان اینکه خانواده، مدرسه، بازی و فعالیتهایی مانند نقاشی، طراحی و کاردستی جزو عوامل مؤثر در پرورش خلاقیت کودکان است، اظهار داشت: متأسفانه برخی خانوادهها نمیدانند خلاقیت چیست و کودکان خلاق امروز مدیران موفق فردا هستند. تحقیقات نشان میدهد شیوههای فرزندپروری نقش مؤثری در پرورش خلاقیت کودکان دارد.
وی افزود: فرزندپروری رابطه درست والدین با فرزند است اینکه والدین چقدر برای فرزندان خود وقت میگذارند در آینده آنها و پرورش خلاقیت فرزندان نقش بسزایی دارد این نقش به ویژه از سوی مادر بااهمیت است.
این متخصص حوزه بهداشت روان گفت: تحقیقات نشان میدهد رابطه عاطفی خواهر و برادر در پرورش خلاقیت نقش دارد و کودکانی که خواهر و برادر داشته به دلیل ایجاد روابط عاطفی رشد خلاقیت بیشتری دارند.
وی درباره راهکارهای بهبودبخش پرورش خلاقیت کودکان ابتدایی اظهار داشت: ایجاد جوی محبتآمیز بین والدین و فرزندان، اهمیت قائل شدن به فعالیتهای آنها و آزاد گذاشتن کودکان در ابراز عقایدشان و همچنین همفکری با کودک در برخی مسائل خانواده میتواند در پرورش خلاقیت این گروه سنی مؤثر باشد.
این روانشناس بالینی کودک و نوجوان ادامه داد: انجام بازیهای نمادین، نمایشی، جسمانی مانند فوتبال و رایانهای در صورتی که به درستی مدیریت شود نقش بسزایی در پرورش خلاقیت کودکان دارد. دانشمندان کانادایی معتقدند که بازی و ورزش در پرورش خلاقیت بزرگسالان نیز مؤثر است بنابراین میتوان به اهمیت آن در این موضوع پی برد. متأسفانه برخی والدین وقتی کودک به خاک دست میزند او را تنبیه میکنند در صورتی که بازی لازمه رشد خلاقیت کودک است.
امیدی گفت: جان لاک میگوید که فکر سالم در بدن سالم است، در مغز بچههایی که بازی میکنند هورمونهایی آزاد میشود که به افزایش تفکر خلاق کمک میکند.
وی با بیان اهمیت رابطه صمیمی و الگو بودن خانواده اظهار داشت: احترام به حس استقلالطلبی کودک میتواند زمینهساز پرورش خلاقیت در او شود.
امیدی خاطرنشان کرد: یکی از نشانههای خلاقیت در دانشآموزان پرسیدن سؤالات عجیب و زیاد است توصیه میشود معلمان در مواجهه با چنین سؤالاتی دانشآموز را سرزنش نکنند و اجازه دهند تا با پرسیدن این سؤالات خلاقیت کودک پرورش پیدا کند.
یوسف جلالی نیز در این پنل اظهار داشت: پیاژه مرحله اول رشد شناختی خود را بر پایه فعالیتهایی که از طریق حواس انجام میشود قرار داده و معتقد است حواس زیربنای هوش است.
وی افزود: در حال حاضر ماهیت بازیهای کودکان مجازی شده است و این عامل علاوه بر اشکال در رشد شناختی، رشد اجتماعی را نیز محدود میکند زیرا بازیهای رایانهای ماهیت انفرادی دارند.
جلالی ادامه داد: اگر بتوانیم میزان بازیهای حرکتی و شناختی را در کودکان افزایش دهیم به رشد خلاقیت آنها کمک کردهایم همچنین کیفیت رابطه والد و کودک در رشد شناختی او مؤثر است در حال حاضر اکثر شیوههای درمانی در کودک بر کیفیت رابطه والدین اشاره دارد چرا که پاداشها و تنبیههایی که والدین برای کودک در نظر میگیرند اهداف او را تحت تأثیر قرار میدهند.
وی خاطر نشان کرد: یکی از متخصصان اوتیسم معتقد است، باید کودک را به سختی عادت دهیم متأسفانه در حال حاضر خانوادهها بدون تلاش امکاناتی را که گاهی خود از آن محروم بودهاند در اختیار کودک میگذارند عادت به سختیها و یادگیری میتواند زمینهساز پرورش خلاقیت در کودکان شود.